10 порад щодо боротьби з печією

Темп життя, що постійно прискорюється, та пов’язані з цим шкідливі звички в їжі сприяють тому, що все більше людей стають схильними до печії. Ви одна з них? Ми підготували 10 простих порад, як змінити спосіб життя для всіх людей, які мають проблеми зі шлунком.

1. Вживайте їжу за кілька приймань невеликими порціями.

Приймання їжі у великій кількості сприяє розширенню шлунка, підвищує тиск на стравохід та уповільнює спорожнення шлунка.

2. Вживайте меншу кількість їжі та напоїв, які викликають печію.

Не вживайте продуктів, які часто викликають печію (наприклад, гострої та жирної їжі, овочів, які сприяють запору).

3. Не слід лягати протягом приблизно 2–3 годин після приймання їжі.

Вертикальне положення допомагає утримувати вміст шлунка в шлунку і запобігає його зворотньому попаданню у стравохід. Воно полегшує проходження їжі з шлунка до кишечника.

4. Підніміть узголів’я ліжка на кілька сантиметрів.

У положенні лежачи вміст шлунка притискається до нижнього сфінктера стравоходу. Якщо голова перебуває в положенні вище шлунка, то тиск знижується. Ви можете підняти узголів’я ліжка, скориставшись підйомниками або піднявши основу ліжка.

5. Підтримуйте відповідну масу тіла.

Ожиріння збільшує тиск у шлунку, і цей тиск виштовхує вміст шлунка у стравохід. За деякими даними, близько 35 % людей з надмірною вагою мають проблеми з печією. Для багатьох людей втрата ваги на 10 % також сприяє зниженню вираженості печії.

6. Не вживайте алкогольних напоїв.

Алкогольні напої розслаблюють нижній сфінктер стравоходу, тому вміст шлунка може повертатися до стравоходу.

7. Не паліть.

Нікотин розслабляє нижній сфінктер стравоходу. Крім того, паління також стимулює вироблення шлункового соку.

8. Більше відпочивайте.

Стрес не пов’язаний безпосередньо з печією, але, як відомо, сприяє її виникненню.

9. Не слід носити занадто тугі ремені або одяг, який дуже щільно прилягає до поясу.

Одяг, який щільно прилягає до талії (наприклад, ремені, нижня білизна для корекції фігури), стискає шлунок, підштовхує їжу вгору до нижнього сфінктера стравоходу і змушує їжу повертатися у стравохід.

10. Стежте за станом печії.

Слідкуйте за тим, що у вас викликає печію, наскільки вона виражена, як реагує ваш організм і що сприяє полегшенню вашої проблеми. Якщо у вас є печія, незважаючи на те що ви змінили спосіб життя, і вона впливає на якість вашого життя вдома і на роботі, ви можете скористатися безрецептурними лікарськими засобами. Зверніться до лікаря в разі появи атипових симптомів.

Не завжди легко змінити спосіб життя, тому в аптеці можна придбати безрецептурні лікарські засоби, які полегшують і навіть усувають проблеми.

Якщо у вас не виходить вирішити проблему, незважаючи на те що ви дотримувалися всіх рекомендацій, вам слід звернутися до лікаря.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем та обов’язково ознайомтесь з інструкцією на лікарський засіб.
Р.П. №UA/12818/01/01