Сон при печії

Печія — одна з найпоширеніших проблем зі здоров’ям у наш час.

Чи знаєте ви, що печія — це друга за частотою прояву причина безсоння? Вона часто проявляється вночі. Деякі люди також прокидаються через дратівний кашель, викликаний викидом кислого вмісту шлунку в стравохід або рот. Нестача сну може знизити життєвий тонус, прояв чого ви відзначите як втому, виснаження, занепад сил, відсутність уваги. Це, зі свого боку, впливає на якість вашого життя вдома і на роботі наступного дня.

Денний та нічний цикл печії

Денний та нічний цикл печії

Фактори, з якими ви стикаєтеся вдень, можуть посилити проблему в нічний період.

  • Погані харчові звички часто є причиною проблем, оскільки їжа, що важко перетравлюється та є гострою, викликає вироблення великої кількості травного соку, який, крім ферментів, також містить велику кількість шлункової кислоти, що ще більше подразнює слизову оболонку.
  • Існує також зв’язок між високим індексом маси тіла і збільшеною окружністю талії та ризиком розвитку печії вночі, оскільки надлишок жиру на животі тисне на шлунок.

У дослідженні, в якому брали участь 1000 пацієнтів, які страждають від печії, у 75 % були присутні проблеми зі сном, а 63 % вважали, що печія впливає на якість їхнього сну. (1)

Щоб сон був якісним, необхідно дотримуватися кількох простих порад.

  • Плануйте своє харчування. Їжте більше фруктів і овочів між прийманнями їжі, щоб уникати нездорових перекусів і продуктів, які перенапружують шлунок.
  • Зверніть увагу на розмір ваших страв. Добре пережовуйте їжу та уникайте переїдання. Якщо розмір порції перевищує ваш кулак — цей розмір занадто великий для одного приймання їжі і вам слід відповідним чином зменшити його.
  • Після вживання їжі не слід відразу приймати положення лежачи. Їжу слід приймати мінімально за 2–3 години до сну.
  • Спати слід з піднятою головою. Якщо у вас проблеми зі сном, підніміть верхню частину ліжка так, щоб ваша голова розташовувалася вище тіла. Це робить неможливим надходження шлункової кислоти назад у стравохід.

1. Shaker R. та ін. Нічна печія є клінічною проблемою, важливість якої була недооцінена. Вона впливає на сон і денну активність: результати дослідження «Gallup», проведеного від імені Американської гастроентерологічної асоціації. Am J Gastroenterol 2003; 98(7): 1487–493.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем та обов’язково ознайомтесь з інструкцією на лікарський засіб.
Р.П. №UA/12818/01/01